Nikah cerai dan persoalan-persoalan yang berkaitan

Saya rasalah, antara mimpi ngeri orang yang sudah berkahwin adalah, apabila mereka terpaksa menukar status mereka kepada janda atau duda. Bukan apa, kerana selain daripada implikasi teknikal, perubahan status ini juga mempunyai banyak implikasi hukum. Kita akan bincang satu per satu. 1. Hinakah penceraian? Perceraian adalah salah satu daripada instrumen yang diselia oleh agama. Tidak … Continue reading Nikah cerai dan persoalan-persoalan yang berkaitan

Ku Lebih Mengenalinya

Saya sebenarnya tak berminat nak ambil tahu hal keluarga orang. Tapi biasalah, manusia. Bila dah selalu sangat lalu di timeline, saya tewas kepada curiosity. Tonton dan ikuti juga polemik dalaman di antara balu seorang pelawak dengan keluarga mertuanya. Ada sebuah komen yang menarik perhatian saya. Tulisnya lebih kurang begini; "Ali tu kan adik dia. Hidayah … Continue reading Ku Lebih Mengenalinya

7 Karakter Kehidupan yang Simple

Semua orang mahukan kehidupan yang mudah. Tidak rumit, tidak juga penuh protokol. Kita mahu bebas melakukan apa sahaja yang kita mahu atau pergi ke mana-mana saja yang kita rancang. Namun kita perlu ingat, kehidupan yang ringkas bukan bermakna kita akan kalis ujian, tidak perlu berusaha, atau kebal daripada kegagalan. Pernah suatu ketika, ada seorang yang … Continue reading 7 Karakter Kehidupan yang Simple

Sampai Bila Tuhan Mahu Mengujimu

Kenapa ada manusia yang berasak-asak ujiannya. Lepas satu, satu. Sudahlah miskin, hilang pula dompetnya. Sudahlah kehilangan isteri, hilang pula pekerjaannya. Sudahlah tidak ramai kawan, dikhianati pula. Hakikatnya, begitulah ujian. Tiada hidup yang selamanya indah dan kalis ujian. Setiap manusia akan diuji oleh Allah S.W.T, bukan dengan perkara-perkara yang dia pasti mampu. Kita seringkali membaca penggulungan … Continue reading Sampai Bila Tuhan Mahu Mengujimu

Tetaplah Menjadi Baik

Ketika seorang arab badwi kencing di dalam masjid, Nabi S.A.W cepat-cepat memujuk, "Barkan dia selesai dahulu...", ketika para sahabat sudahpun menyinga. Ah, kurang ajar sekali si badwi. Ketika badwi yang lain menyentap selendang di leher Baginda, para sahabat telah menggepal penumbuk. Tenang sahaja Baginda bertitah, "Berikan. Berikan sehingga dia puas", hingga lebar ke telinga senyumnya. … Continue reading Tetaplah Menjadi Baik

Bertepuk Sebelah Tangan

Bagaimana perasaannya bila cinta kita tak berbalas? Sedih. Kecewa. Putus asa. Bagaimana jika saya katakan bahawa Allah S.W.T sentiasa mencintai kita, menunggu-nunggu taubat daripada kita, dan sentiasa setia bersama-sama dengan kita. Apa yang saya sebut di atas tadi sebenarnya mudah dan ringan pada lidah, tapi sebenarnya payah dan berat pada hati. Setiap hari, kita menikmati … Continue reading Bertepuk Sebelah Tangan

Kecelaruan Berfikir Yang Menyebabkan Manusia Murtad.

Antara ancaman terbesar umat Islam adalah kelahiran ism-ism yang seperti cendawan tumbuh selepas hujan. Kita bukan bercakap tentang perbezaan antara aswaja dengan salafi. Yang itu pun masalah juga kerana aspek seperti al-Sawad al-A'zhom (kesepakatan ulama zaman berzaman) telah diabai dan dipandang ringan oleh sesetengah kita. Tapi untuk hari ini, kita tidak bercakap tentang itu. Kita … Continue reading Kecelaruan Berfikir Yang Menyebabkan Manusia Murtad.

Allah S.W.T sebagaimana yang saya kenal.

Bila kita ajukan soalan, apakah masalah yang menimpa umat islam pada zaman ini, maka kita boleh mendapat markah penuh kerana banyaknya jawapan yang kita boleh senaraikan. Antara yang kita boleh katakan ialah kita mengalami krisis akidah. Pada saya, inilah masalah terbesar yang perlu diatasi dari akar umbi. Adapun masalah ibadah, akhlak, sosial, pergeseran antara jemaah … Continue reading Allah S.W.T sebagaimana yang saya kenal.

Gejala Default Opinion dan Double Standard Yang Meruncing

Ada sebuah artikel berbahasa Inggeris yang saya baca beberapa hari lepas, dan isinya sentiasa melekat di dalam kepala hingga ke hari ini. https://stepfeed.com/double-standards-in-the-muslim-world-the-mo-salah-edition-0473 Apa yang ditulis itu sebenarnya agak kontroversi. Jadi sebelum saya ulas apa-apa, penting untuk saya tegaskan bahawa saya bukan seorang feminis, jauh sekali mempertikaikan hukum. Di dalam artikel tersebut, subjek yang dibincangkan … Continue reading Gejala Default Opinion dan Double Standard Yang Meruncing