Evil Eye Is Real – Kapten Pantun

Anda masih ingat kepada 'Kapten Pantun' yang pernah tular 4 tahun lepas? Kebetulan kapten tu bekerja di syarikat penerbangan yang sama dengan saya. Justeru kami pernah berjumpa sekali semasa bekerja. Saya ingat lagi, malam tu malam selepas hari raya. Pesawat yang bakal dikemudinya mengalami sedikit gangguan teknikal berkaitan sistem TCAS (pernah saya tulis). Jadi saya … Continue reading Evil Eye Is Real – Kapten Pantun

Manusia Tsiqah Dan Berintegriti Di Radio IKIM

Ada sebuah essay dalam bahasa inggeris tentang integriti yang menarik perhatian saya. Anda boleh membacanya di sini. Dalam artikel itu, disebutkan ciri-ciri manusia yang berintegriti sebagai always do the right thing, although no one is looking, or the choice is not easy Staying true to yourself and your word, although you may face a serious … Continue reading Manusia Tsiqah Dan Berintegriti Di Radio IKIM

Bagaimana Kita Mahu Memaafkan

Akhirnya selepas beberapa hari, kini barulah saya rasa yang saya sudah benar-benar boleh memaafkan 'orang itu'. Berat sekali bencana fitnah, patutlah Nabi S.A.W memberi amaran keras kepada orang-orang yang suka mengadu domba ini. 'Tidak akan masuk syurga orang yang suka mengadu domba' (Hadis riwayat Bukhari & Muslim) Sebenarnya, sampai sekarang pun saya masih belum tahu … Continue reading Bagaimana Kita Mahu Memaafkan

Nikah cerai dan persoalan-persoalan yang berkaitan

Saya rasalah, antara mimpi ngeri orang yang sudah berkahwin adalah, apabila mereka terpaksa menukar status mereka kepada janda atau duda. Bukan apa, kerana selain daripada implikasi teknikal, perubahan status ini juga mempunyai banyak implikasi hukum. Kita akan bincang satu per satu. 1. Hinakah penceraian? Perceraian adalah salah satu daripada instrumen yang diselia oleh agama. Tidak … Continue reading Nikah cerai dan persoalan-persoalan yang berkaitan

Ku Lebih Mengenalinya

Saya sebenarnya tak berminat nak ambil tahu hal keluarga orang. Tapi biasalah, manusia. Bila dah selalu sangat lalu di timeline, saya tewas kepada curiosity. Tonton dan ikuti juga polemik dalaman di antara balu seorang pelawak dengan keluarga mertuanya. Ada sebuah komen yang menarik perhatian saya. Tulisnya lebih kurang begini; "Ali tu kan adik dia. Hidayah … Continue reading Ku Lebih Mengenalinya

7 Karakter Kehidupan yang Simple

Semua orang mahukan kehidupan yang mudah. Tidak rumit, tidak juga penuh protokol. Kita mahu bebas melakukan apa sahaja yang kita mahu atau pergi ke mana-mana saja yang kita rancang. Namun kita perlu ingat, kehidupan yang ringkas bukan bermakna kita akan kalis ujian, tidak perlu berusaha, atau kebal daripada kegagalan. Pernah suatu ketika, ada seorang yang … Continue reading 7 Karakter Kehidupan yang Simple

Sampai Bila Tuhan Mahu Mengujimu

Kenapa ada manusia yang berasak-asak ujiannya. Lepas satu, satu. Sudahlah miskin, hilang pula dompetnya. Sudahlah kehilangan isteri, hilang pula pekerjaannya. Sudahlah tidak ramai kawan, dikhianati pula. Hakikatnya, begitulah ujian. Tiada hidup yang selamanya indah dan kalis ujian. Setiap manusia akan diuji oleh Allah S.W.T, bukan dengan perkara-perkara yang dia pasti mampu. Kita seringkali membaca penggulungan … Continue reading Sampai Bila Tuhan Mahu Mengujimu

Tetaplah Menjadi Baik

Ketika seorang arab badwi kencing di dalam masjid, Nabi S.A.W cepat-cepat memujuk, "Barkan dia selesai dahulu...", ketika para sahabat sudahpun menyinga. Ah, kurang ajar sekali si badwi. Ketika badwi yang lain menyentap selendang di leher Baginda, para sahabat telah menggepal penumbuk. Tenang sahaja Baginda bertitah, "Berikan. Berikan sehingga dia puas", hingga lebar ke telinga senyumnya. … Continue reading Tetaplah Menjadi Baik

Bertepuk Sebelah Tangan

Bagaimana perasaannya bila cinta kita tak berbalas? Sedih. Kecewa. Putus asa. Bagaimana jika saya katakan bahawa Allah S.W.T sentiasa mencintai kita, menunggu-nunggu taubat daripada kita, dan sentiasa setia bersama-sama dengan kita. Apa yang saya sebut di atas tadi sebenarnya mudah dan ringan pada lidah, tapi sebenarnya payah dan berat pada hati. Setiap hari, kita menikmati … Continue reading Bertepuk Sebelah Tangan