Gejala Default Opinion dan Double Standard Yang Meruncing

Ada sebuah artikel berbahasa Inggeris yang saya baca beberapa hari lepas, dan isinya sentiasa melekat di dalam kepala hingga ke hari ini. https://stepfeed.com/double-standards-in-the-muslim-world-the-mo-salah-edition-0473 Apa yang ditulis itu sebenarnya agak kontroversi. Jadi sebelum saya ulas apa-apa, penting untuk saya tegaskan bahawa saya bukan seorang feminis, jauh sekali mempertikaikan hukum. Di dalam artikel tersebut, subjek yang dibincangkan … Continue reading Gejala Default Opinion dan Double Standard Yang Meruncing

Tinggalkan Mengumpat

Mengumpat ni, semua orang tahu keharamannya. Semua orang juga tahu yang mengumpat itu umpama memakan mayat orang yang diumpat. Namun, meninggalkan mengumpat bukanlah suatu yang mudah. Kadang-kadang, sedang seronok berbual bersama kawan-kawan pun boleh 'ter' mengumpat. Ia macam kata-kata yang bila-bila masa sahaja boleh tergelincir daripada lidah. Perbuatan ini bukan hanya dilakukan oleh kita sahaja, … Continue reading Tinggalkan Mengumpat

Tips Untuk Jaga Solat

Sepanjang tempoh saya bergelar 'student', saya tak pernah jumpa orang yang meninggalkan solat. Jadi bila melangkah ke alam pekerjaan, saya masih terbawa-bawa dengan sangka baik ini. Lebih-lebih lagi, saya ini produk MAS Subang. Di sana, waktu rehat pagi yang 30 minit itu pun, orang berasak-asak menunaikan solat dhuha. Waktu solat berjemaah, lagilah. Bagi saya, suasana … Continue reading Tips Untuk Jaga Solat

TIPS MENGHANTAR KARYA RUNCITAN ATAU ECERAN

Penulis: Rozalia Rajali. Emel: rozaliarajali@gmail.com Ceritanya begini. Ada kalangan rakan-rakan yang menulis santai-santai meminta perkongsian cara untuk menghantar karya tersebut ke media. Kita faham bahawa tidak semua orang boleh terus menulis sebuah buku sempurna. Ada yang bekerja keras untuk menulis walau hanya sebuah sajak, cerpen atau artikel. Jadi, bagaimana mahu menerbitkan hasil penulisan tersebut? Jadi, … Continue reading TIPS MENGHANTAR KARYA RUNCITAN ATAU ECERAN

Ibu Bapa Derhaka

Saya pernah melihat seorang ibu yang sedang menghantar anaknya ke sekolah agama KAFA. Ibunya tidak bertudung dan berambut perang. Bajunya pula ketat dan berseluar jeans. Sebelum anaknya masuk ke pagar sekolah, anaknya yang berbaju kurung dan bertudung itu mencium tangannya. Ibu muda itu lalu menguncup pipi dan dahi anaknya dan berpesan kepada anaknya supaya belajar … Continue reading Ibu Bapa Derhaka

3 Tips Mahu Berubah

Ramai orang yang mahu berubah tetapi tidak ada kekuatan. Dia tak tahu dari mana dia harus bermula, apa yang dia perlu buat dan apa yang dia mesti tinggalkan. 1. Niat. Pertama sekali, kita perlu selalu membersihkan niat. Aku berubah ni hanya semata-mata kerana Allah S.W.T. Niat adalah perkara pertama yang akan syaitan cuba gagalkan. Syaitan … Continue reading 3 Tips Mahu Berubah

Lelaki Baik Yang Sering Di-Friend Zone.

Saya sebenarnya kasihan kerana masih ramai sahabat kita yang single. Bukannya tak mahu bernikah, tapi calonnya belum ada. Bila handsome, tak baik pula. Bila dah baik, tak handsome pula! Post ini khas buat perempuan-perempuan bujang (single ladies) di luar sana, supaya mereka lebih tahu bagaimana mahu memposisikan 'baik' kepada lelaki kerana baiknya seorang lelaki tidak … Continue reading Lelaki Baik Yang Sering Di-Friend Zone.

Masalah Buli Di Asrama, Pejabat, dan Internet

Saya ada membaca sebuah tangkap layar (screenshot) seorang pengguna twitter yang berjenaka tentang suatu kes buli yang melibatkan adiknya. Saya rasa semua orang pun tahu ini kes yang mana. Sejujurnya, saya tidak merasakan yang isu buli adalah isu yang kecil. Lebih-lebih lagi hingga kita tergamak untuk berkata, "Saya ingatkan anak awak mati sebab kena iron!". … Continue reading Masalah Buli Di Asrama, Pejabat, dan Internet

Bujang Atau Bernikah

Tak lama dahulu, saya ada bersembang dengan seorang sahabat ni pasal perkahwinan. Memandangkan dia bakal melansungkan pernikahan dengan gadis pilihannya tak lama lagi, maka saya kongsikan dengannya beberapa perkara daripada pengalaman peribadi. Sejujurnya, nikah itu best, salah satu nikmat terbesar di dunia. Nabi Adam A.S yang sudah berad di dalam syurga pun masih merasa sunyi … Continue reading Bujang Atau Bernikah