Sains Bukan Sains

Sehari dua ni, rancak pula naik di timeline saya isu "belajar sains adalah belajar sihir". Segalanya berpunca dengan sebuah keratan komen atau 'teguran' daripada seorang 'islamis' kepada rakannya. Geli hati membaca ayat terakhirnya, "Ittaqullah akhi. Akhi belajar agama, tapi belajar sihir juga". Ramai yang dah bercakap dari sudut akademik, jadi saya tak berniat nak mengulang … Continue reading Sains Bukan Sains

Ku Lebih Mengenalinya

Saya sebenarnya tak berminat nak ambil tahu hal keluarga orang. Tapi biasalah, manusia. Bila dah selalu sangat lalu di timeline, saya tewas kepada curiosity. Tonton dan ikuti juga polemik dalaman di antara balu seorang pelawak dengan keluarga mertuanya. Ada sebuah komen yang menarik perhatian saya. Tulisnya lebih kurang begini; "Ali tu kan adik dia. Hidayah … Continue reading Ku Lebih Mengenalinya

TIPS MENGHANTAR KARYA RUNCITAN ATAU ECERAN

Penulis: Rozalia Rajali. Emel: rozaliarajali@gmail.com Ceritanya begini. Ada kalangan rakan-rakan yang menulis santai-santai meminta perkongsian cara untuk menghantar karya tersebut ke media. Kita faham bahawa tidak semua orang boleh terus menulis sebuah buku sempurna. Ada yang bekerja keras untuk menulis walau hanya sebuah sajak, cerpen atau artikel. Jadi, bagaimana mahu menerbitkan hasil penulisan tersebut? Jadi, … Continue reading TIPS MENGHANTAR KARYA RUNCITAN ATAU ECERAN

Nabi Muhammad S.A.W Adalah Seorang Feminis

Saya mempunyai banyak sebab untuk percaya bahawa Nabi Muhammad S.A.W adalah seorang pejuang feminis. Feminisme adalah satu terma yang merujuk kepada suatu gerakan bersifat politikal, eknomikal dan kultural yang mempunyai dua misi utama, mewujudkan hak yang sama di antara lelaki dengan wanita, dan melindungi hak-hak wanita. Mendapat Hak Yang Sama. 1. Agama Islam muncul pada … Continue reading Nabi Muhammad S.A.W Adalah Seorang Feminis

Dr. Mujahid Rawa, 1 Bintang Untuk Idea, 1 Lagi Untuk Transformasi

Saya bukanlah peminat Dr. Mujahid. Jika boleh memberi skor, saya cuma memberi markah 2 daripada 10. Tidak dinafikan beliau ada sumbangan dan jasa dalam merejuvinasi JAKIM. Tidak dinafikan juga bahawa beliau seorang idealis yang kaya dengan buah fikiran. Namun, di sebalik kekuatan-kekuatan beliau,satu kelemahan beliau iaitu bersikap apologetik, lebih menyerlah hinggakan potensi dirinya menjadi malap … Continue reading Dr. Mujahid Rawa, 1 Bintang Untuk Idea, 1 Lagi Untuk Transformasi

How NOT To Become LAE.

Kawan-kawan yang mengenali saya, tahulah sifat saya bagaimana. Dahulu, saya cukup 'garang' dengan budak-budak OJT (pelatih/intern) tetapi sekarang, cara pandang saya sudah berubah. Saya lebih kasihan dan simpati dengan mereka. Saya menjadi LAE pada tahun 2014 semasa berumur 24 tahun. Ada ruang vacum antara saya dengan kematangan. Saya terlalu idealistik. Lagipun mantra saya ketika itu … Continue reading How NOT To Become LAE.

Benarkah Membaca Tanpa Guru Ibarat Berguru Dengan Syaitan.

Polemik "tudung" di dalam masyarakat Malaysia bukanlah benda baharu. Bukan seorang dua yang berhujah, kononnya rambut bukan aurat kerana ia tidak disebut secara khusus di dalam al-Quran. Sebaliknya, golongan "orang paling alim di zaman ini" mendakwa berhijab adalah budaya orang arab semata-mata. Dalam mengenali agama Islam, kita harus mengetahui bahawa agama Islam berkongsi susur galur … Continue reading Benarkah Membaca Tanpa Guru Ibarat Berguru Dengan Syaitan.

Seronoknya troll orang

Ketika isteri Rasulullah S.A.W, Saidatina Aisyah R.Anha difitnah kononnya beliau berzina (nauzubillah) dengan seorang sahabat mulia bernama Safwan Ibnul Muatthal R.A, ada segelintir orang beriman yang turut sama memarakkan lagi api fitnah. Mereka terikut-ikut dengan hasutan orang munafik. Mereka membawang dan bercakap-cakap berkenaan berita palsu tersebut. Kesalahan sebesar ini pun pernah berlaku kepada sahabat nabi. … Continue reading Seronoknya troll orang

Bolehkah CCTV camera dipasang di dalam kokpit?

Saya membaca banyak komen netizen berkenaan nahas udara pesawat Lion Air JT 610. Ramai yang menyatakan simpati dan mengirimkan titipan doa tetapi ramai juga yang berkata yang bukan-bukan. Tidak kurang, ada juga yang membawa teori dan prasangka yang tak berasas. Namun begitu, saya tertarik kepada salah sebuah komen iaitu berkenaan dengan pemasangan kamera litar tertutup … Continue reading Bolehkah CCTV camera dipasang di dalam kokpit?