Nikah cerai dan persoalan-persoalan yang berkaitan

Saya rasalah, antara mimpi ngeri orang yang sudah berkahwin adalah, apabila mereka terpaksa menukar status mereka kepada janda atau duda. Bukan apa, kerana selain daripada implikasi teknikal, perubahan status ini juga mempunyai banyak implikasi hukum. Kita akan bincang satu per satu. 1. Hinakah penceraian? Perceraian adalah salah satu daripada instrumen yang diselia oleh agama. Tidak … Continue reading Nikah cerai dan persoalan-persoalan yang berkaitan

Ku Lebih Mengenalinya

Saya sebenarnya tak berminat nak ambil tahu hal keluarga orang. Tapi biasalah, manusia. Bila dah selalu sangat lalu di timeline, saya tewas kepada curiosity. Tonton dan ikuti juga polemik dalaman di antara balu seorang pelawak dengan keluarga mertuanya. Ada sebuah komen yang menarik perhatian saya. Tulisnya lebih kurang begini; "Ali tu kan adik dia. Hidayah … Continue reading Ku Lebih Mengenalinya

Suami Yang Dibanggakan Nabi

Saya faham jika ada perempuan 'perasan' kononnya mereka dipinggirkan oleh agama. Sangkaan ini pun bukannya sebuah serkap jarang. Ada asasnya. Jika kita membenam mata dan telinga kita cukup jauh ke dalam masyarakat, kita pasti boleh melihat di mana kegobrokan ini. Sayang sekali, kita terlalu idealis sehingga kita menafsirkan kebenaran secara salah. Wanita adalah mangsa birokrasi … Continue reading Suami Yang Dibanggakan Nabi

Mengapa Brad Pitt Bercerai Dengan Jennifer Aniston Dan Berkahwin Dengan Angelina Jolie

Bayangkan jika anda ialah Clint Barton atau Hawkeye di dalam filem Avengers End Game. Sedang menikmati masa berkualiti bersama keluarga, tiba-tiba sahaja seluruh ahli keluarganya 'hilang' kerana petikan jari Thanos. Di dalam filem itu, Clint Barton telah hilang pertimbangan. Dia cuba memujuk diri dan melepaskan kekecewaannya dengan cara memburu dan membunuh orang-orang jahat di seluruh … Continue reading Mengapa Brad Pitt Bercerai Dengan Jennifer Aniston Dan Berkahwin Dengan Angelina Jolie

Bujang Atau Bernikah

Tak lama dahulu, saya ada bersembang dengan seorang sahabat ni pasal perkahwinan. Memandangkan dia bakal melansungkan pernikahan dengan gadis pilihannya tak lama lagi, maka saya kongsikan dengannya beberapa perkara daripada pengalaman peribadi. Sejujurnya, nikah itu best, salah satu nikmat terbesar di dunia. Nabi Adam A.S yang sudah berad di dalam syurga pun masih merasa sunyi … Continue reading Bujang Atau Bernikah

Isteri anda tidak hamil? Usah risau, isteri Nabi pun begitu.

Saya mengambil ikhtibar wasiat Nabi Yaakub kepada anaknya, Nabi Yusuf. Kata Nabi Yaakub, "Rahsiakan mimpimu itu daripada pengetahuan saudara-saudaramu". Saya percaya bahawa bukan semua cerita, perlu kita ceritakan. Kadang-kala, menyembunyikannya adalah lebih baik. Bukankah menelan lebih mengenyangkan daripada meluah. Macam ujian Allah kepada kami suami isteri. Allah hadirkan penyakit kepada isteri saya, sebagai peringatan buat … Continue reading Isteri anda tidak hamil? Usah risau, isteri Nabi pun begitu.

Pramugari juga manusia

Ustaz Azhar Idrus pernah memuji pramugari MAS di dalam sebuah kuliahnya. Begitu juga dengan Ustaz Syed Norhisham Tuan Padang. Cerita mereka serupa. Mereka pernah disantuni oleh pramugari-pramugari ini dan menjawab soalan-soalan agama daripada mereka. Bukan sedikit yang mengadu dan kesal kerana terpaksa mengenakan pakaian yang mendedahkan tubuh. Rata-rata mereka memberikan alasan 'terpaksa' tetapi dalam masa … Continue reading Pramugari juga manusia

Suami bukan hamba, isteri bukan gundik

"Men are afraid that women will laugh at them. Women are afraid that men will kill them"~ Margaret Atwood, guru, ahli falsafah, penyair, sasterawan dan aktivis Kanada. Saya berpandangan, kewujudan page-page seperti Kisah Rumah Tangga (KRT) dan IIUM Confessions (sekadar menyebut beberapa nama), adalah fenomena yang tidak sihat. Peluang untuk menjadi seorang 'anonymous' seringkali berakhir … Continue reading Suami bukan hamba, isteri bukan gundik

Tuan penasihat, dua percent %

Pertama sekali, saya ingin mengucapkan tahniah dan syukur kerana kerajaan baharu memandang serius hal ehwal kebajikan para suri rumah yang rata-rata mereka tidak mempunyai pendapatan sendiri. Mereka hanya berharap kepada nafkah yang diberikan oleh suami mereka. Ramai yang diberi nafkah setiap bulan, tetapi lebih ramai yang tidak. Hanya mampu meminta, tetapi belum pasti diberi. Ada … Continue reading Tuan penasihat, dua percent %