Ku Lebih Mengenalinya

Saya sebenarnya tak berminat nak ambil tahu hal keluarga orang. Tapi biasalah, manusia. Bila dah selalu sangat lalu di timeline, saya tewas kepada curiosity. Tonton dan ikuti juga polemik dalaman di antara balu seorang pelawak dengan keluarga mertuanya. Ada sebuah komen yang menarik perhatian saya. Tulisnya lebih kurang begini; "Ali tu kan adik dia. Hidayah … Continue reading Ku Lebih Mengenalinya

Masalah mental dan kurangnya agama.

Saya selalu membaca debat di dalam internet berkenaan kaitan di antara agama dengan masalah mental. Ada pendapat ekstrem kiri, yang menolak mentah-mentah kaitan di antara agama dengan masalah mental. Ada pula yang terlalu kanan, yang merasakan masalah mental berpunca kerana kurangnya pegangan agama seseorang. Adapun saya, di tengah-tengah. Saya percaya bahawa orang yang kuat beragama … Continue reading Masalah mental dan kurangnya agama.

Sampai Bila Tuhan Mahu Mengujimu

Kenapa ada manusia yang berasak-asak ujiannya. Lepas satu, satu. Sudahlah miskin, hilang pula dompetnya. Sudahlah kehilangan isteri, hilang pula pekerjaannya. Sudahlah tidak ramai kawan, dikhianati pula. Hakikatnya, begitulah ujian. Tiada hidup yang selamanya indah dan kalis ujian. Setiap manusia akan diuji oleh Allah S.W.T, bukan dengan perkara-perkara yang dia pasti mampu. Kita seringkali membaca penggulungan … Continue reading Sampai Bila Tuhan Mahu Mengujimu

Tetaplah Menjadi Baik

Ketika seorang arab badwi kencing di dalam masjid, Nabi S.A.W cepat-cepat memujuk, "Barkan dia selesai dahulu...", ketika para sahabat sudahpun menyinga. Ah, kurang ajar sekali si badwi. Ketika badwi yang lain menyentap selendang di leher Baginda, para sahabat telah menggepal penumbuk. Tenang sahaja Baginda bertitah, "Berikan. Berikan sehingga dia puas", hingga lebar ke telinga senyumnya. … Continue reading Tetaplah Menjadi Baik

Arak Dalam Masyarakat Melayu

Setiap kali berlaku kematian yang berpunca daripada alkohol dan arak, kita boleh lihat di mana-mana sahaja orang bercakap dan menyuarakan bantahan ke atas penjualan alkohol. Namun perlu diingat bahawa bantahan seperti ini bukan bermula hari ini sahaja. Sebaliknya, ia bersifat bermusim dan seringkali, bermotifkan politik. Bila ada tragedi, barulah kita nampak bahayanya minuman ini. Sejak … Continue reading Arak Dalam Masyarakat Melayu

Tips Untuk Jaga Solat

Sepanjang tempoh saya bergelar 'student', saya tak pernah jumpa orang yang meninggalkan solat. Jadi bila melangkah ke alam pekerjaan, saya masih terbawa-bawa dengan sangka baik ini. Lebih-lebih lagi, saya ini produk MAS Subang. Di sana, waktu rehat pagi yang 30 minit itu pun, orang berasak-asak menunaikan solat dhuha. Waktu solat berjemaah, lagilah. Bagi saya, suasana … Continue reading Tips Untuk Jaga Solat

Hukuman Kepada Penghina Nabi, Sebuah Tulisan Penuh Kontroversi

Pembohongan di atas nama Nabi S.A.W telah lama berlaku. Daripada sekecil-kecil pembohongan untuk melariskan jualan terung (hadis tentang khasiat terung) sehinggalah kepada membunuh dengan nama Nabi S.A.W. Nabi S.A.W adalah manusia yang paling banyak diejek dan dihina orang. Apa yang orang kafir quraish tak cakap? Semua mereka kata. Tukang sihir, orang gila, pemecah belah masyarakat, … Continue reading Hukuman Kepada Penghina Nabi, Sebuah Tulisan Penuh Kontroversi

3 Tips Mahu Berubah

Ramai orang yang mahu berubah tetapi tidak ada kekuatan. Dia tak tahu dari mana dia harus bermula, apa yang dia perlu buat dan apa yang dia mesti tinggalkan. 1. Niat. Pertama sekali, kita perlu selalu membersihkan niat. Aku berubah ni hanya semata-mata kerana Allah S.W.T. Niat adalah perkara pertama yang akan syaitan cuba gagalkan. Syaitan … Continue reading 3 Tips Mahu Berubah

Bukan Agama Sahaja Candu

Walaupun sudah bertahun-tahun saya tidak 'keluar' Tabligh, namun banyak kenangan dan cerita tentang tabligh yang saya masih ingat. Saya ingat lagi, saya pernah 'keluar' di suatu tempat bersama-sama beberapa anggota jemaah tabligh yang lain. Salah seorang anggota jemaah kami ialah seorang pemuda di awal usia 30-an. Perwatakannya sangat lemah lembut, sentiasa tersenyum dan halus tutur … Continue reading Bukan Agama Sahaja Candu