Penipuan-Penipuan Terbesar Syaitan

Dalam epistimologi setiap agama, hampir kesemua agama mempunyai konsep iblis, syaitan atau "the devil". Jika dalam agama Islam dan Kristian, penganut kedua-dua agama paling dominan di dunia ini percaya bahawa iblis dahulu adalah seorang malaikat yang paling dekat dengan Tuhan, namun telah terlaknat dek kerana keegoan dan keengganannya untuk sujud hormat kepada Nabi Adam A.S. … Continue reading Penipuan-Penipuan Terbesar Syaitan

Dua Perbezaan Orang Baik

Semakin saya dewasa, semakin saya sedar bahawa manusia yang baik itu ada dua kumpulan. Manusia yang baik kerana tidak diuji, dan manusia yang baik walaupun setelah diuji. Saya ingat lagi, semasa saya remaja dahulu, ada seorang ustaz pernah cakap kepada saya dan kawan-kawan, "Kita tengok adik-adik ni baik, rajin datang kuliah maghrib, rajin datang ke … Continue reading Dua Perbezaan Orang Baik

Homoseksualiti Dalam Islam

Sudah tahun 2021, sepatutnya saya sudah boleh berhenti bercakap tentang LGBT. Namun, baru-baru ini saya tanpa sengaja tertonton rakaman video seorang pelakon lelaki yang mengaku dirinya pondan, tidak bernafsu kepada mana-mana wanita, dan berbangga kerana dilahirkan sebegitu. Benarkah dakwaannya? Di Malaysia, pondan, gay, atau lesbian adalah tabu di dalam masyarkat. Aktiviti begitu dianggap hina, jijik, … Continue reading Homoseksualiti Dalam Islam

40 Tahun Ditipu, Rakyat Berang Diperdaya Sijil Halal Palsu

Saya baca di Facebook, berderet-deret orang kongsikan berita tentang jenayah kartel daging import. Yalah, siapa yang tak marah bila ditipu hidup-hidup selama 40 tahun. Tak sangka ada orang yang sanggup memalsukan sijil halal selepas disogok dengan wang ringgit.Padahal yang makan duit haram tu bukannya kaya-kaya dan jadi jutawan pun.Saya juga perasan, terlalu ramai yang mendoakan … Continue reading 40 Tahun Ditipu, Rakyat Berang Diperdaya Sijil Halal Palsu

Ku Lebih Mengenalinya

Saya sebenarnya tak berminat nak ambil tahu hal keluarga orang. Tapi biasalah, manusia. Bila dah selalu sangat lalu di timeline, saya tewas kepada curiosity. Tonton dan ikuti juga polemik dalaman di antara balu seorang pelawak dengan keluarga mertuanya. Ada sebuah komen yang menarik perhatian saya. Tulisnya lebih kurang begini; "Ali tu kan adik dia. Hidayah … Continue reading Ku Lebih Mengenalinya

Masalah mental dan kurangnya agama.

Saya selalu membaca debat di dalam internet berkenaan kaitan di antara agama dengan masalah mental. Ada pendapat ekstrem kiri, yang menolak mentah-mentah kaitan di antara agama dengan masalah mental. Ada pula yang terlalu kanan, yang merasakan masalah mental berpunca kerana kurangnya pegangan agama seseorang. Adapun saya, di tengah-tengah. Saya percaya bahawa orang yang kuat beragama … Continue reading Masalah mental dan kurangnya agama.

Sampai Bila Tuhan Mahu Mengujimu

Kenapa ada manusia yang berasak-asak ujiannya. Lepas satu, satu. Sudahlah miskin, hilang pula dompetnya. Sudahlah kehilangan isteri, hilang pula pekerjaannya. Sudahlah tidak ramai kawan, dikhianati pula. Hakikatnya, begitulah ujian. Tiada hidup yang selamanya indah dan kalis ujian. Setiap manusia akan diuji oleh Allah S.W.T, bukan dengan perkara-perkara yang dia pasti mampu. Kita seringkali membaca penggulungan … Continue reading Sampai Bila Tuhan Mahu Mengujimu

Tetaplah Menjadi Baik

Ketika seorang arab badwi kencing di dalam masjid, Nabi S.A.W cepat-cepat memujuk, "Barkan dia selesai dahulu...", ketika para sahabat sudahpun menyinga. Ah, kurang ajar sekali si badwi. Ketika badwi yang lain menyentap selendang di leher Baginda, para sahabat telah menggepal penumbuk. Tenang sahaja Baginda bertitah, "Berikan. Berikan sehingga dia puas", hingga lebar ke telinga senyumnya. … Continue reading Tetaplah Menjadi Baik

Arak Dalam Masyarakat Melayu

Setiap kali berlaku kematian yang berpunca daripada alkohol dan arak, kita boleh lihat di mana-mana sahaja orang bercakap dan menyuarakan bantahan ke atas penjualan alkohol. Namun perlu diingat bahawa bantahan seperti ini bukan bermula hari ini sahaja. Sebaliknya, ia bersifat bermusim dan seringkali, bermotifkan politik. Bila ada tragedi, barulah kita nampak bahayanya minuman ini. Sejak … Continue reading Arak Dalam Masyarakat Melayu