Nikah cerai dan persoalan-persoalan yang berkaitan

Saya rasalah, antara mimpi ngeri orang yang sudah berkahwin adalah, apabila mereka terpaksa menukar status mereka kepada janda atau duda. Bukan apa, kerana selain daripada implikasi teknikal, perubahan status ini juga mempunyai banyak implikasi hukum. Kita akan bincang satu per satu. 1. Hinakah penceraian? Perceraian adalah salah satu daripada instrumen yang diselia oleh agama. Tidak … Continue reading Nikah cerai dan persoalan-persoalan yang berkaitan

Ku Lebih Mengenalinya

Saya sebenarnya tak berminat nak ambil tahu hal keluarga orang. Tapi biasalah, manusia. Bila dah selalu sangat lalu di timeline, saya tewas kepada curiosity. Tonton dan ikuti juga polemik dalaman di antara balu seorang pelawak dengan keluarga mertuanya. Ada sebuah komen yang menarik perhatian saya. Tulisnya lebih kurang begini; "Ali tu kan adik dia. Hidayah … Continue reading Ku Lebih Mengenalinya

Masalah mental dan kurangnya agama.

Saya selalu membaca debat di dalam internet berkenaan kaitan di antara agama dengan masalah mental. Ada pendapat ekstrem kiri, yang menolak mentah-mentah kaitan di antara agama dengan masalah mental. Ada pula yang terlalu kanan, yang merasakan masalah mental berpunca kerana kurangnya pegangan agama seseorang. Adapun saya, di tengah-tengah. Saya percaya bahawa orang yang kuat beragama … Continue reading Masalah mental dan kurangnya agama.

7 Karakter Kehidupan yang Simple

Semua orang mahukan kehidupan yang mudah. Tidak rumit, tidak juga penuh protokol. Kita mahu bebas melakukan apa sahaja yang kita mahu atau pergi ke mana-mana saja yang kita rancang. Namun kita perlu ingat, kehidupan yang ringkas bukan bermakna kita akan kalis ujian, tidak perlu berusaha, atau kebal daripada kegagalan. Pernah suatu ketika, ada seorang yang … Continue reading 7 Karakter Kehidupan yang Simple

Gejala Default Opinion dan Double Standard Yang Meruncing

Ada sebuah artikel berbahasa Inggeris yang saya baca beberapa hari lepas, dan isinya sentiasa melekat di dalam kepala hingga ke hari ini. https://stepfeed.com/double-standards-in-the-muslim-world-the-mo-salah-edition-0473 Apa yang ditulis itu sebenarnya agak kontroversi. Jadi sebelum saya ulas apa-apa, penting untuk saya tegaskan bahawa saya bukan seorang feminis, jauh sekali mempertikaikan hukum. Di dalam artikel tersebut, subjek yang dibincangkan … Continue reading Gejala Default Opinion dan Double Standard Yang Meruncing

Masalah Buli Di Asrama, Pejabat, dan Internet

Saya ada membaca sebuah tangkap layar (screenshot) seorang pengguna twitter yang berjenaka tentang suatu kes buli yang melibatkan adiknya. Saya rasa semua orang pun tahu ini kes yang mana. Sejujurnya, saya tidak merasakan yang isu buli adalah isu yang kecil. Lebih-lebih lagi hingga kita tergamak untuk berkata, "Saya ingatkan anak awak mati sebab kena iron!". … Continue reading Masalah Buli Di Asrama, Pejabat, dan Internet

Piagam Meragam, YB-lah Yang Banyak Ragam

Desas-desus penyatuan PAS dan UMNO ini dah lama. Sebelum PRU 14 lagi sudah ada yang bercerita. Bahkan saya terpaksa pekakkan telinga apabila ada orang tua yang menghasut, "Undi PAS, samalah macam undi BN". Nasi sudah menjadi bubur. Di luar gelanggang, PH nampak seperti seorang jaguh, tetapi rupa-rupanya sudah tewas dalam pusingan pertama. Terlalu banyak janji … Continue reading Piagam Meragam, YB-lah Yang Banyak Ragam

Salah Faham Terhadap Orang Melayu-Malaysia Yang Mengagungkan Nabi Muhammad Dan Sahabat Baginda

Antara salah faham terbesar non-muslim adalah, mereka merasakan orang Islam menyembah Nabi Muhammad S.A.W dan para sahabat Baginda. 1. Muhammad adalah Nabi, bukan Tuhan. Islam adalah agama monotheism iaitu agama yang percaya hanya kepada satu Tuhan sahaja. Agama Islam mempunyai hubungan yang erat dengan agama Kristian dan Yahudi kerana pertaliannya di dalam sejarah. Agama Islam … Continue reading Salah Faham Terhadap Orang Melayu-Malaysia Yang Mengagungkan Nabi Muhammad Dan Sahabat Baginda

Tragedi Beita 1988

Zionisme mempunyai sejarah yang panjang tentang pertumpahan darah. Ideologi ini pada mulanya hanya tertumpu kepada misi kepulangan (aliyah) bangsa Yahudi ke Jerusalem, sebelum menjadi semakin ekstrem dan radikal dengan idea 'Negara Taurat' mereka. Parti Buruh yang memerintah sehingga tahun 1977, seringkali bersikap waras dan berhati-hati dalam menangani permusuhan di antara orang Arab, sebagai penduduk asal … Continue reading Tragedi Beita 1988