Bagaimana Kita Mahu Memaafkan

Akhirnya selepas beberapa hari, kini barulah saya rasa yang saya sudah benar-benar boleh memaafkan 'orang itu'. Berat sekali bencana fitnah, patutlah Nabi S.A.W memberi amaran keras kepada orang-orang yang suka mengadu domba ini. 'Tidak akan masuk syurga orang yang suka mengadu domba' (Hadis riwayat Bukhari & Muslim) Sebenarnya, sampai sekarang pun saya masih belum tahu … Continue reading Bagaimana Kita Mahu Memaafkan

Nikah cerai dan persoalan-persoalan yang berkaitan

Saya rasalah, antara mimpi ngeri orang yang sudah berkahwin adalah, apabila mereka terpaksa menukar status mereka kepada janda atau duda. Bukan apa, kerana selain daripada implikasi teknikal, perubahan status ini juga mempunyai banyak implikasi hukum. Kita akan bincang satu per satu. 1. Hinakah penceraian? Perceraian adalah salah satu daripada instrumen yang diselia oleh agama. Tidak … Continue reading Nikah cerai dan persoalan-persoalan yang berkaitan

Ku Lebih Mengenalinya

Saya sebenarnya tak berminat nak ambil tahu hal keluarga orang. Tapi biasalah, manusia. Bila dah selalu sangat lalu di timeline, saya tewas kepada curiosity. Tonton dan ikuti juga polemik dalaman di antara balu seorang pelawak dengan keluarga mertuanya. Ada sebuah komen yang menarik perhatian saya. Tulisnya lebih kurang begini; "Ali tu kan adik dia. Hidayah … Continue reading Ku Lebih Mengenalinya

Suami Yang Dibanggakan Nabi

Saya faham jika ada perempuan 'perasan' kononnya mereka dipinggirkan oleh agama. Sangkaan ini pun bukannya sebuah serkap jarang. Ada asasnya. Jika kita membenam mata dan telinga kita cukup jauh ke dalam masyarakat, kita pasti boleh melihat di mana kegobrokan ini. Sayang sekali, kita terlalu idealis sehingga kita menafsirkan kebenaran secara salah. Wanita adalah mangsa birokrasi … Continue reading Suami Yang Dibanggakan Nabi

Ibu Bapa Derhaka

Saya pernah melihat seorang ibu yang sedang menghantar anaknya ke sekolah agama KAFA. Ibunya tidak bertudung dan berambut perang. Bajunya pula ketat dan berseluar jeans. Sebelum anaknya masuk ke pagar sekolah, anaknya yang berbaju kurung dan bertudung itu mencium tangannya. Ibu muda itu lalu menguncup pipi dan dahi anaknya dan berpesan kepada anaknya supaya belajar … Continue reading Ibu Bapa Derhaka

Bujang Atau Bernikah

Tak lama dahulu, saya ada bersembang dengan seorang sahabat ni pasal perkahwinan. Memandangkan dia bakal melansungkan pernikahan dengan gadis pilihannya tak lama lagi, maka saya kongsikan dengannya beberapa perkara daripada pengalaman peribadi. Sejujurnya, nikah itu best, salah satu nikmat terbesar di dunia. Nabi Adam A.S yang sudah berad di dalam syurga pun masih merasa sunyi … Continue reading Bujang Atau Bernikah

Isteri anda tidak hamil? Usah risau, isteri Nabi pun begitu.

Saya mengambil ikhtibar wasiat Nabi Yaakub kepada anaknya, Nabi Yusuf. Kata Nabi Yaakub, "Rahsiakan mimpimu itu daripada pengetahuan saudara-saudaramu". Saya percaya bahawa bukan semua cerita, perlu kita ceritakan. Kadang-kala, menyembunyikannya adalah lebih baik. Bukankah menelan lebih mengenyangkan daripada meluah. Macam ujian Allah kepada kami suami isteri. Allah hadirkan penyakit kepada isteri saya, sebagai peringatan buat … Continue reading Isteri anda tidak hamil? Usah risau, isteri Nabi pun begitu.

Saya seorang suami dan saya berzina. Adakah saya perlu direjam?

Antara perkara yang merosakkan institusi kekeluargaan dan prinsip moral adalah zina. Zina adalah perbuatan jijik, keji dan hina. 'Sedapnya' mungkin seminit dua, tetapi kesannya adalah sampai bila-bila. Tag "penzina" tidak akan mampu dikopek dan ditanggalkan, melainkan dengan taubat. Setiap hubungan seks di luar pernikahan adalah zina, kecuali di dalam kes-kes terpencil seperti wat'i syubhah. Wat'i … Continue reading Saya seorang suami dan saya berzina. Adakah saya perlu direjam?

Realiti Baitul Muslim yang aneh.

Rasanya ramai yang dah tahu apa itu baitul muslim. Lagi-lagi pelajar universiti yang mengikuti usrah di kampus. Pasti ada usik-mengusik tentang baitul muslim ini. Jika bukan setiap tahun pun, pasti pernah sekali kita mengikuti forum tentang baitul muslim ini. Tetapi sejauh mana kebenaran, keberkesanan, dan keindahan baitul muslim ini? AMARAN: Anda bakal membaca perkongsian daripada … Continue reading Realiti Baitul Muslim yang aneh.