Bolehkah Merokok Di Dalam Pesawat?

Baru-baru ini, ada sahabat bertanya, jika merokok di dalam pesawat dilarang, mengapa bekas abu rokok masih ada di dalam tandas pesawat? Pertama sekali, merokok dalam pesawat adalah suatu kesalahan. Di Amerika, undang-undang udara mereka memperuntukkan hukuman denda sehingga $2,000. Di Malaysia pula, larangan merokok di dalam pesawat termasuklah tandas pesawat, digariskan dalam seksyen 100, Malaysian … Continue reading Bolehkah Merokok Di Dalam Pesawat?

Tuhan Dua Orang Yang Berbalah

Pernah tak anda terfikir, jika ada dua pihak yang berkelahi, Tuhan akan berpihak kepada siapa? Jawab kita, sudah tentulah kepada 'kebenaran'. Tapi bagaimana jika kedua-dua pihak merasakan diri mereka benar? Saya bukan nak mengkritik sahabat Nabi. Jauh sekali hendak menjatuhkan martabat mereka. Namun bagaimana jika situasi zaman dahulu, terjadi hari ini. Hari di mana manjanik … Continue reading Tuhan Dua Orang Yang Berbalah

CERPEN: Korban Akal

Aku ni, dari dahulu suka bertanya. Banyak soalan-soalanku yang dijawab, tapi banyak juga yang tidak. Banyak juga yang makin dijawab, makin membuatku tertanya-tanya. Kata ayah, sejak kecil lagi aku suka menjawab. Jika disuruhku tidur, aku akan bertanya, kenapa manusia kena tidur? Apa akan jadi jika tidak cukup tidur? Mengapa mulut kita berbau apabila bangun daripada … Continue reading CERPEN: Korban Akal

Apa Tujuan Anda Bernikah?

Tahun 2013, tak pernah terlintas pun dalam hati yang saya akan berhijrah daripada sebuah syarikat penerbangan nasional yang berstatus gergasi, ke sebuah syarikat penerbangan tambang murah. Berikutan beberapa faktor yang mendesak, keputusan untuk bertukar majikan, saya buat tanpa perlu berfikir panjang. Tahun 2014, semasa pernikahan kali pertama saya, tak terlintas sedikit pun dalam hati yang … Continue reading Apa Tujuan Anda Bernikah?

40 Tahun Ditipu, Rakyat Berang Diperdaya Sijil Halal Palsu

Saya baca di Facebook, berderet-deret orang kongsikan berita tentang jenayah kartel daging import. Yalah, siapa yang tak marah bila ditipu hidup-hidup selama 40 tahun. Tak sangka ada orang yang sanggup memalsukan sijil halal selepas disogok dengan wang ringgit.Padahal yang makan duit haram tu bukannya kaya-kaya dan jadi jutawan pun.Saya juga perasan, terlalu ramai yang mendoakan … Continue reading 40 Tahun Ditipu, Rakyat Berang Diperdaya Sijil Halal Palsu

Manusia Tsiqah Dan Berintegriti Di Radio IKIM

Ada sebuah essay dalam bahasa inggeris tentang integriti yang menarik perhatian saya. Anda boleh membacanya di sini. Dalam artikel itu, disebutkan ciri-ciri manusia yang berintegriti sebagai always do the right thing, although no one is looking, or the choice is not easy Staying true to yourself and your word, although you may face a serious … Continue reading Manusia Tsiqah Dan Berintegriti Di Radio IKIM

Mengimbau Imam Muda Musim Pertama

Seingat saya, asal kewujudan rancangan realiti TV keagamaan adalah pada tahun 2010, iaitu rancangan Imam Muda Musim 1. Jujur sahaja, saya adalah antara penonton yang teruja akan kewujudan program sebegitu. Besar harapan saya yang rancangan TV sebegini akan melenyapkan pengaruh rancangan Akademi Fantasia. Setidak-tidaknya orang akan mulai kurang berminat menonton rancangan hiburan. Ya lah, budaya … Continue reading Mengimbau Imam Muda Musim Pertama

Kisah Anjing Di Rumah Orang Melayu Bangsar

Tidak seperti anak saya yang membesar di bandar, saya pula dibesarkan di kampung yang semua penduduknya beragama islam. Jadi, anjing adalah haiwan yang hampir tiada langsung di kampung saya. Babi hutan bahkan lebih mudah dan sering ditemui di sana. Berbeza sekali dengan anak saya yang hampir setiap hari melihat anjing liar. Ada yang comel dan … Continue reading Kisah Anjing Di Rumah Orang Melayu Bangsar

Pesanan Buat Wali

Setiap orang mahukan yang terbaik untuk anak mereka, termasuklah dalam soal jodoh. Kalau boleh, biarlah anak kita berjodohan dengan orang beriman yang berharta, tapi kalau tidak boleh, cukuplah jika jodohnya itu dengan orang yang beriman.Tak dapat beri sebuah istana pun, paling tidak, dia tidak akan pukul anak kita. Dia layan anak kita baik-baik.Namun sedar atau … Continue reading Pesanan Buat Wali