Kenapa Konsert Dibenarkan, Solat Jemaah Tidak Dibenarkan?

Tenang dulu. Pada saya, soalan ini sah dan munasabah. Lebih-lebih lagi apabila program hiburan di kaca televisyen kembali rancak seperti cendawan tumbuh selepas hujan. Buka sahaja TV3. Bermacam-macam program ada. Itu belum masuk siaran televisyen yang lain. Justeru, apabila ada segelintir kecil antara kita yang meluahkan keresahan, merungut, dan mempersoalkan situasi yang janggal ini, janganlah … Continue reading Kenapa Konsert Dibenarkan, Solat Jemaah Tidak Dibenarkan?

Bagaimana Kita Mahu Memaafkan

Akhirnya selepas beberapa hari, kini barulah saya rasa yang saya sudah benar-benar boleh memaafkan 'orang itu'. Berat sekali bencana fitnah, patutlah Nabi S.A.W memberi amaran keras kepada orang-orang yang suka mengadu domba ini. 'Tidak akan masuk syurga orang yang suka mengadu domba' (Hadis riwayat Bukhari & Muslim) Sebenarnya, sampai sekarang pun saya masih belum tahu … Continue reading Bagaimana Kita Mahu Memaafkan

Nikah cerai dan persoalan-persoalan yang berkaitan

Saya rasalah, antara mimpi ngeri orang yang sudah berkahwin adalah, apabila mereka terpaksa menukar status mereka kepada janda atau duda. Bukan apa, kerana selain daripada implikasi teknikal, perubahan status ini juga mempunyai banyak implikasi hukum. Kita akan bincang satu per satu. 1. Hinakah penceraian? Perceraian adalah salah satu daripada instrumen yang diselia oleh agama. Tidak … Continue reading Nikah cerai dan persoalan-persoalan yang berkaitan

Ku Lebih Mengenalinya

Saya sebenarnya tak berminat nak ambil tahu hal keluarga orang. Tapi biasalah, manusia. Bila dah selalu sangat lalu di timeline, saya tewas kepada curiosity. Tonton dan ikuti juga polemik dalaman di antara balu seorang pelawak dengan keluarga mertuanya. Ada sebuah komen yang menarik perhatian saya. Tulisnya lebih kurang begini; "Ali tu kan adik dia. Hidayah … Continue reading Ku Lebih Mengenalinya

Masalah mental dan kurangnya agama.

Saya selalu membaca debat di dalam internet berkenaan kaitan di antara agama dengan masalah mental. Ada pendapat ekstrem kiri, yang menolak mentah-mentah kaitan di antara agama dengan masalah mental. Ada pula yang terlalu kanan, yang merasakan masalah mental berpunca kerana kurangnya pegangan agama seseorang. Adapun saya, di tengah-tengah. Saya percaya bahawa orang yang kuat beragama … Continue reading Masalah mental dan kurangnya agama.

7 Karakter Kehidupan yang Simple

Semua orang mahukan kehidupan yang mudah. Tidak rumit, tidak juga penuh protokol. Kita mahu bebas melakukan apa sahaja yang kita mahu atau pergi ke mana-mana saja yang kita rancang. Namun kita perlu ingat, kehidupan yang ringkas bukan bermakna kita akan kalis ujian, tidak perlu berusaha, atau kebal daripada kegagalan. Pernah suatu ketika, ada seorang yang … Continue reading 7 Karakter Kehidupan yang Simple

Sampai Bila Tuhan Mahu Mengujimu

Kenapa ada manusia yang berasak-asak ujiannya. Lepas satu, satu. Sudahlah miskin, hilang pula dompetnya. Sudahlah kehilangan isteri, hilang pula pekerjaannya. Sudahlah tidak ramai kawan, dikhianati pula. Hakikatnya, begitulah ujian. Tiada hidup yang selamanya indah dan kalis ujian. Setiap manusia akan diuji oleh Allah S.W.T, bukan dengan perkara-perkara yang dia pasti mampu. Kita seringkali membaca penggulungan … Continue reading Sampai Bila Tuhan Mahu Mengujimu

Tetaplah Menjadi Baik

Ketika seorang arab badwi kencing di dalam masjid, Nabi S.A.W cepat-cepat memujuk, "Barkan dia selesai dahulu...", ketika para sahabat sudahpun menyinga. Ah, kurang ajar sekali si badwi. Ketika badwi yang lain menyentap selendang di leher Baginda, para sahabat telah menggepal penumbuk. Tenang sahaja Baginda bertitah, "Berikan. Berikan sehingga dia puas", hingga lebar ke telinga senyumnya. … Continue reading Tetaplah Menjadi Baik

40 Hari Mencintai-Mu

Bab cinta ni panjang. Drama 7 Hari Mencintaiku itu pun sebenarnya lebih daripada 7 hari. Padahal itu baru cinta manusia. Yang kita nak cakap ni lebih besar, iaitu cinta Allah. Semua orang ada kecenderungan untuk klaim dan mengaku dirinya cinta kepada Allah. Paradoks, kerana ramai juga yang tidak tahu apa maksud cinta kepada Allah atau … Continue reading 40 Hari Mencintai-Mu