Cerpen: Cikgu Kampung

Angin petang berpupuk nyaman, memukul lembut pipi Akiff Firdaus. Dia mendepakan kedua belah tangannya. Mata sepetnya dipejam. Dia benar-benar sedang menikmati keindahan senja ciptaan Tuhan. Hari itu, genap setahun dia bermaustatin di kampung ini. Lebih tepat, di pedalaman yang jauh ditinggalkan oleh hiruk-pikuk kota. Akiff mengulum senyuman lebar. Bibirnya bergerak-gerak kejap, menguntum rasa syukur pada … Continue reading Cerpen: Cikgu Kampung

Engineer Reacts To Funny Aviation Memes

Yes, you read it right. Instead of recording a video like everybody does, i'll just stick to writing merely because i am not confident enough to appear online. Ok, let's begin. 1. This is the first meme that caught my attention. It's actually a very good meme. I had a warm laugh. In fact, i … Continue reading Engineer Reacts To Funny Aviation Memes

Homoseksualiti Dalam Islam

Sudah tahun 2021, sepatutnya saya sudah boleh berhenti bercakap tentang LGBT. Namun, baru-baru ini saya tanpa sengaja tertonton rakaman video seorang pelakon lelaki yang mengaku dirinya pondan, tidak bernafsu kepada mana-mana wanita, dan berbangga kerana dilahirkan sebegitu. Benarkah dakwaannya? Di Malaysia, pondan, gay, atau lesbian adalah tabu di dalam masyarkat. Aktiviti begitu dianggap hina, jijik, … Continue reading Homoseksualiti Dalam Islam

Bolehkah Kita Menggunakan Telefon Bimbit Semasa Penerbangan?

Saya pernah ditanya mengapa penggunaan telefon bimbit dilarang semasa penerbangan. Pertama sekali, penggunaan telefon bimbit atau peralatan elektronik seperti tablet atau laptop adalah dibenarkan. Namun, penumpang perlu mematuhi beberapa syarat seperti meletakkan ke dalam 'airplane mode', dan tidak menggunakan telefon dan peralatan elektronik mereka semasa take-off dan landing. Mengapa? Ada dua jawapan. Pertama, kita tidak … Continue reading Bolehkah Kita Menggunakan Telefon Bimbit Semasa Penerbangan?

Cara menukar reverse sensor Honda City

Tidak dinafikan, Honda City adalah kereta yang terkenal di Malaysia. Pada tahun 2019, model ini telah memenangi anugerah "Best Compact Sedan" dalam undian online di carlist.com. Saya sendiri sudah memandu honda city 6th-gen sejak tahun 2014. Memang tak banyak masalah dengan kereta honda. Service center pun cekap. Cuma selepas 5 tahun dan tamat warranty, satu … Continue reading Cara menukar reverse sensor Honda City

Evil Eye Is Real – Kapten Pantun

Anda masih ingat kepada 'Kapten Pantun' yang pernah tular 4 tahun lepas? Kebetulan kapten tu bekerja di syarikat penerbangan yang sama dengan saya. Justeru kami pernah berjumpa sekali semasa bekerja. Saya ingat lagi, malam tu malam selepas hari raya. Pesawat yang bakal dikemudinya mengalami sedikit gangguan teknikal berkaitan sistem TCAS (pernah saya tulis). Jadi saya … Continue reading Evil Eye Is Real – Kapten Pantun

Pesan ayah, simpan aib orang

Arwah ayah saya meninggal pada tahun 2019. Sejujurnya, tak banyak yang saya belajar daripada arwah ayah, berbanding dengan ibu saya. Namun, ada satu perkara yang arwah saya pernah sebut, yang menyebabkan saya teringat-ingat sampai sekarang. Pernah dahulu, kami bercakap perihal jiran kami yang telah meninggal dunia. Kata arwah ayah, "Orang dah meninggal ni, cakaplah perkara … Continue reading Pesan ayah, simpan aib orang

Bolehkah Merokok Di Dalam Pesawat?

Baru-baru ini, ada sahabat bertanya, jika merokok di dalam pesawat dilarang, mengapa bekas abu rokok masih ada di dalam tandas pesawat? Pertama sekali, merokok dalam pesawat adalah suatu kesalahan. Di Amerika, undang-undang udara mereka memperuntukkan hukuman denda sehingga $2,000. Di Malaysia pula, larangan merokok di dalam pesawat termasuklah tandas pesawat, digariskan dalam seksyen 100, Malaysian … Continue reading Bolehkah Merokok Di Dalam Pesawat?

Tuhan Dua Orang Yang Berbalah

Pernah tak anda terfikir, jika ada dua pihak yang berkelahi, Tuhan akan berpihak kepada siapa? Jawab kita, sudah tentulah kepada 'kebenaran'. Tapi bagaimana jika kedua-dua pihak merasakan diri mereka benar? Saya bukan nak mengkritik sahabat Nabi. Jauh sekali hendak menjatuhkan martabat mereka. Namun bagaimana jika situasi zaman dahulu, terjadi hari ini. Hari di mana manjanik … Continue reading Tuhan Dua Orang Yang Berbalah